Hoe stap je uit de friendzone?

Jun 09 2015 - Esther

Hoe vaak hoor je men niet zeggen dat ze hun relatie hebben beëindigd en dat ze nu “als vrienden “ met elkaar omgaan. Waarom zou het ook niet kunnen? Je hebt immers samen een intense en intieme periode doorgemaakt en je kent elkaars goede en minder goede kanten. Je hebt van elkaar gehouden en dan is het niet raar dat je vrienden blijft. We hebben het nu wel over relaties die eindigen met instemming van beide kanten omdat men elkaar nog wel leuk vindt maar niet genoeg om nog een relatie te hebben. Andere redenen zoals overspel of ruzie om de kinderen of andere zaken die het onmogelijk maken om vrienden te blijven spelen nu even geen rol.

Wat als bevriende mensen verliefd op elkaar worden?

Hoe komt het dat vrienden ineens meer voor elkaar gaan voelen dan alleen maar vriendschap. Omdat je al een vriendschappelijke relatie met elkaar hebt is er al een bepaalde band en vaak deel je dezelfde interesses. Dit hoeft natuurlijk niet speciaal te leiden tot meer maar het kan voorkomen dat de vonk ineens overspringt of dat het geleidelijk aan groeit. Hoe het komt is niet duidelijk, er is liefde of er is geen liefde.

Hoe geef  je signalen af?

Als je verliefd wordt op een vriend of vriendin kan het lastig zijn als je niet weet of degene hetzelfde voelt voor jou. Hoe maak je in dat geval duidelijk dat je meer wilt dan alleen maar vriendschap? Velen die het overkomt zijn bang om eerlijk zijn en zo de vriendschap te verpesten en kwijt te raken omdat ze bang zijn de ander af te schrikken. Als de ander niet verliefd is op jou kan het een ongemakkelijke situatie worden voor beiden. Misschien zou je kunnen proberen af en toe een moment te creëren waarop je samen bent en kun je degene proberen te laten merken dat je hem of haar wel heel erg lief vindt. Je kijkt degene af en toe wat langer in de ogen of raakt hem of haar terloops aan. Pikt degene de signalen niet op dan is het toch handig om open kaart te spelen omdat je anders niet weet hoe je met je gevoelens om moet gaan.

Als er sprake is van verliefdheid van beide kanten zal het op de een of andere manier tot uiting komen en is het een kwestie van wie er de eerste stap zet. Stel dat je verliefd wordt op iemand waar je nog niet zo lang bevriend mee bent, dan lijkt het makkelijker om het diegene te vertellen of om signalen af te geven. Maar is het wel zo makkelijk als het lijkt? Iemand zal toch de eerste stap moeten doen. Het hoeft niet altijd de man te zijn die aanstalten maakt, dat is immers al lang achterhaald. Maar hoe maak je duidelijk dat je meer wilt zonder opdringerig te zijn? De meest handige manier is misschien om elkaar zo veel mogelijk te zien en dan niet alleen maar in groepsverband maar ook met elkaar te gaan daten bijvoorbeeld. Het hoeft meteen een romantische date te zijn, het kan ook dat je samen een keer alleen naar een tentoonstelling gaat of een sportwedstrijd bijvoorbeeld. Zo ligt het er niet te dik bovenop dat je uit bent op meer dan alleen maar vriendschap en je kunt meteen testen of het echt wel zo leuk is als je samen bent. Is het gezellig samen, dan kun je besluiten om een keer met elkaar te gaan eten of een leuke film te zien. Dat zijn uitjes die toch al wat meer richting een echte date gaan. Als het niet echt wil lukken met samen iets ondernemen of daten, dan kun je misschien wel een wederzijdse vriend of vriendin inschakelen. Laat die vriend of vriendin de persoon waar jij verliefd op bent subtiel vertellen over jouw gevoelens voor hem of haar.

Lijkt dit je allemaal te omslachtig? Dan is de beste manier waarschijnlijk, gewoon op de man of vrouw af zeggen wat je voelt en de gevolgen op de koop toe nemen. Meestal pakt het positief uit en als dat niet zo is dan weet je tenminste waar je aan toe bent.